Έφυγε ο συνθέτης Τζειμς Χόρνερ. RIP




Ο συνθέτης Τζειμς Χόρνερ, γνωστός μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του για ταινίες όπως Τιτανικός και Avatar πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, όπως έγινε πριν από λίγη ώρα γνωστό από τα αμερικάνικα ΜΜΕ. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια είδηση που σκορπάει θλίψη στο Χόλυγουντ και στον παγκόσμιο κινηματογράφο.


Ο Χόρνερ σπούδασε μουσική στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και ολκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο UCLA. Ξεκίνησε την δημιουργική του μουσική πορεία στον κινηματογράφο στις αρχές του '80 και σύντομα καθιερώθηκε μέσα απο τις μουσικές που έγρταψε για ταινίες όπως 48 Ώρες, Cocoon, Willow και Γκλόρι, ο δρόμος για τη δόξα. Το 1987 κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ (τραγουδιού) για το animation American Tail.

Η δεκαετία του '90 ήταν ίσως η πιο δημιουργική για τον συνθέτη με πλήθος συνθέσεων για τον κινηματογράφο και αρκετές διακρίσεις. . Πολύ χαρακτηριστική η απόλυτα δημιουργική χρονιά του 1993 κατά την οποία ο Χόρνερ συνέθεσε τη μουσική 11 ταινιών. Ανάμεσα στα σκορ αυτής της περιόδου ξεχωρίζουν τα Rocketeer, Patriot Games, Searching for Bobby Fisher, Pelican Brief, Legends of the Fall, Braveheart, Apollo 13, Titanic, Mighty Joe Young.

Το 1997 το αστέρι του Χόρνερ εκτοξεύθηκε όσο ψηλότερα μπορούσε χάρη στη συνεργασία του με τον Τζειμς Κάμερον για τις ανάγκες μιας απο τις πλέον φιλόδοξες και μυθικές παραγωγές του Χόλυγουντ, τον Τιτανικό. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Χόρνερ πέρα από την εξαιρετική μουσική στην οποία μπλέκει φωνητικά, λαϊκες μελωδίες και μουσικά όργανα της Ιρλανδίας (μουσικός ρυθμός που του άρεσε πολύ και το είχε μελετήσει με προσοχή) συνέθεσε και ένα τραγούδι που αποτελεί ένα από τα πλέον εμπορικά του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο λόγος για το My heart will go on σε στίχους του Will Jennings με την ερμηνεία της Celine Dion. Η ειρωνεία είναι ότι ο Κάμερον αρχικά διαφωνούσε με την ύπαρξη ενός τραγουδιού φοβούμενος μήπως δεν ταιριάζει με την ταινία. Το σάουντρακ του Τιτανικού είναι διαχρονικά ένα από τα πλέον εμπορικά του είδους του πουλώντας απο το 1997 περισσότερα από 30 εκ αντίτυπα. Ο Χόρνερ κέρδισε μάλιστα 2 Όσκαρ (μουσικής και τραγουδιού).

Ο Τζεϊμς Χόρνερ κέρδισε συνολικά 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα τους για τα Apollo 13, A Beautiful Mind, Avatar.

Το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφορεί η τελευταία συνθέση του για την ταινία Southpaw.

Η είδηση του απρόσμενου θανάτου του έχει σοκάρει το Χόλυγουντ και αρκετοί είναια υτοί που αποχαιρετούν τον σπουδαίο συνθέτη μέσω των κοινωνικών δικτύων. RIP!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ