ΟΙ 100 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

Ο Δημήτρης Δανίκας ολοκλήρωσε σήμερα έναν μαραθώνιο εκατό ημερών με θέμα τις 100 πιο αγαπημένες ταινίες που έχει δει. Στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει από πολλούς κριτικούς και και έντυπα μέσα που ασχολούνται με το θέμα του κινηματογράφου. Αυτή η λίστα έχει την ιδιαιτερότητα να εκπροσωπεί έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, που φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίος στον χώρο της κριτικής κινηματογράφου παρα την ιδιομορφία της γραφής και της προσεγγισης του για ένα έργο τέχνης ή αν προτιμάται ένα καλλιτεχνικό προϊον. Ως εκ τούτου καθόλου δεν με παραξενεύει π.χ. η εκκωφαντική απουσία του ακαδημαϊκού "Πολίτη Κεϊν" ή του "Θωρηκτού Ποτέμκιν", της νουάρ "Καζαμπλάνκας" ή του Γερακιού της Μάλτας", ούτε η τριπλή υπερεκτιμημένη παρουσία των Κοέν από την 100αδα Δανίκα αλλά και κάποιες πολύ ιδιαίτερες και εκκεντρικές επιλογές που αν παρατηρούσες την λίστα χωρίς να έχεις παραπάνω στοιχεία θα έβαζες στοίχημα ότι ο συντάκτης της δεν ξεπερνάει τα 25-30 χρόνια ζωής.

Μόνο έτσι μπορώ να αντιμετωπίσω επιλογές πρόσφατης εσοδείας όπως το "Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες" του Λουμέτ, το "Τζέρι" του Βαν Σαντ, ο "'Ηρωας" του Γιμού, το "Ελευθερος Ωραρίου" του Λοράν Καντέ, το "Ματς ποιντ" του Άλεν, τις "Αυτόχειρες Παρθένους" της Κόπολα, τον "Τελευταίο των Μοίκανών" του Μαν. Σημαντική επισήμανση και η παρουσία μόλις 2 ελληνικών ταινιών ("Ευδοκία" και "Αναπαράσταση") που συμπτωματικά και ειρήσθω εν παρόδω βρίσκονται στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας της ΠΕΚΚ για τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών. Στα σχόλια πάντως της παρουσίασης στη σελίδα των ΝΕΩΝ θα δείτε τα σχόλια κάποιοων αναγνωστών που κάνουν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα πάντως .Μιλάμε για αγαπημένες και όχι για κορυφαίες ταινίες. Μπορεί ο Αιζενσταϊν ή ο Λανγκ να έχουν φτιάξει αληθινά δημιουργήματα της έβδομης τέχνης(βαρύγδουπο ως περιγραφή όπως και το περιεχόμενο των ταινιών) αυτό όμως δεν της κατατάσει αυτόματα σε μια λίστα αγαπημένων. Η λίστα είναι αυτή και τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν δημιουργικές κουβέντες και σχόλια. Την λίστα μπορείτε να την δείτε πατώντας πάνω στην φώτο του post

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ - ΝΕΑ ΖΩΗ 705 (ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ)

ΑΡΜΑΝΤ ΑΜΑΡ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ